10 tips om je hond mooi op de foto te zetten!

5 jan 2022

Tips om je hond op de foto te zetten? Wat zijn nou handige hondenfotografie tips? Een veel gevraagd onderwerp, tips om je hond mooi op de foto te zetten. Want onze eigenwijze, lieve viervoeters kunnen ons soms laten zweten, of niet? Omdat jullie veel vragen om tips om je hond mooi op de foto te krijgen, is het tijd voor een blog over dit onderwerp!

Je kent het wel, je hebt zó’n mooie hond, maar als je hem/haar mooi op de foto wilt zetten werkt het allemaal net niet. Je hond werkt niet mee, je camera doet net niet wat jij wil, je krijgt het plaatje niet voor elkaar wat jij in gedachten hebt en je wordt zelf gefrustreerd. Hoe kun je nou toch zelf je hond mooi op de foto zetten?

1. Rust en geduld

Het aller-aller-allerbelangrijkste om je hond op de foto te zetten: Blijf rustig. Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger je hond blijft en hoe beter je hond meewerkt. Met huisdieren moet je soms eindeloos geduld hebben. Maar dat valt soms niet mee, want ze kunnen je behoorlijk irriteren door nét even niet mee te werken op zo’n moment. Normaal doen ze alles voor je, maar zodra jij die camera in je handen hebt veranderen ze in opstandige, ongeïnteresseerde monsters. Werkt je hond niet mee en merk je dat je wat geïrriteerd raakt? Dan kun je het beste gewoon even pauze nemen en het later weer proberen. Zodra jij geïrriteerd raakt, gaat je hond op jou reageren en wil het vaak niet meer. Dan kun je beter even later weer opnieuw beginnen, zodat jullie allebei weer fris en fruitig zijn.

2. Twee man sterk

‘Ja, zit. En blijf he! Blijf daar zitten…’ Vervolgens loop je een eindje naar achteren, ga je door je hurken om de foto te maken en ja hoor, de neus van je hond zit alweer in je lens. Dit kun je oplossen door de foto’s met z’n tweeën te maken, dat werkt een stuk beter. 

3. Lekkere snacks & leuke speeltjes

Een groot deel van een leuke foto zit ‘m in het omkopen van je hond. Zorg ervoor dat je zijn/haar favoriete snacks gebruikt om hem af te leiden en hem te laten zitten of liggen. Ook de favoriete speeltjes kun je uit de trukendoos halen, je hond kan vast niet wachten om hiermee te kunnen spelen! Gegarandeerd succes voor een alerte blik op de foto (of iets te enthousiaste honden die op je af vliegen haha).

4. Kies een rustige achtergrond

De achtergrond van de foto is het halve werk. Zorg ervoor dat je een goede plek uitzoekt om de foto te maken, een rustige omgeving is voor de foto het mooist. Hoe rustiger de omgeving, hoe meer je oog automatisch naar de hond getrokken wordt op de foto. 

5. Fotografeer op ooghoogte van je hond

De meest gemaakte fout is dat mensen gewoon rechtop blijven staan als ze een mooie foto proberen te maken. Maar jouw hond is een stuk kleiner dan jij, dus is het veel mooier als je even door je hurken gaat en de foto op ooghoogte maakt. Zo krijg je contact met je hond door de foto heen en kun je zijn/haar karakter goed weergeven in de foto.

6. Scherpstellen op de ogen

Het scherpstellen van een goede hondenfoto komt best precies. Zorg ervoor dat je precíes scherp stelt op de ogen van je hond, zo kun je verdrinken in zijn/haar mooie trouwe ogen op de foto! Daar moet je aandacht naar toe gaan, dus dat moet het scherpte punt zijn op jouw foto. Laat die doordringende, trouwe en lieve blik maar komen!

7. Kijk naar het karakter van je hond

Ook een erg belangrijk punt, kijk naar het karakter van je hond! Is jouw hond actief en gek? Probeer dat dan ook terug te laten komen in de foto. Of heb je juist een rustige en vrij luie hond? Dan is het erg onnatuurlijk om een heftige actiefoto proberen te maken. Zo vraag je iets van je hond wat eigenlijk niet bij hem/haar past. Vindt jouw hond het niet fijn om te liggen? Laat hem/haar dan zitten of staan, zodat je hond zich op zijn/haar gemak voelt op de foto. Dit zie je terug op de foto, een ontspannen hond waarbij jij het karakter er ook in herkent.

8. Weet wat je wil

Klinkt logisch natuurlijk. Maar bedenk gewoon wat je graag wil zien op de foto en laat dat ook terugkomen. Wil je liever veel accessoires dan kun je die dingen terug laten komen. De spanningsboog van je hond is kort, dus weet wat je wil en doet.

9. Wazige achtergrond

Heb je een spiegelreflex en weet je een beetje hoe je dit allemaal in kunt stellen? Wil je je hond scherp en de achtergrond wazig, zodat je hond er mooi uit springt? Zorg ervoor dat je dan een groot diafragma gebruikt, dus een laag F-getal. Hoe lager het F-getal (bijvoorbeeld F2.8) hoe waziger de achtergrond. Dit geeft meteen een rustige en sprekende foto.

10. Less is more

Ben jij super creatief en heb je 1000 ideeën met allemaal schattige accessoires en attributen? Leuk! Té veel accessoires in 1 foto is vaak te druk en minder mooi. Less is more, ook bij het kiezen van accessoires in een hondenfoto. Maar een schattig accessoire erbij kan natuurlijk wel heel erg leuk zijn! Maar kies er dan bijvoorbeeld 1 of 2 voor die foto en maak later nog eens een andere foto met andere accessoires.

Dit zijn een aantal basistips..

Dit zijn een aantal basistips om je hond mooi te fotograferen, ik hoop dat je er wat aan hebt! Mocht het je nou niet lukken dan kun je natuurlijk altijd een hulplijn inschakelen.
Mensen zijn vaak verbaasd hoe een professional het voor elkaar krijgt om de hond zo mooi op de foto te krijgen. Ik heb al heel vaak gehoord dat mensen zeggen: “Ah nee joh, dat gaat nooit lukken met mij hond! Die is helemaal niet fotogeniek.” Of die werkt echt niet mee, of is bang etc. Het is zo leuk dat juist deze hondenbaasjes vaak enorm positief verrast zijn na een fotoshoot.

En een fotoshoot hoef je natuurlijk niet alleen te doen als je het zelf niet kan! Het kan juist ook gewoon echt ontzettend leuk zijn om je hond gewoon door een fotograaf op de foto te laten zetten, ook als je zelf ook mooie foto’s maakt. Een hondenfotograaf zet je hond vaak weer heel anders op de foto, maar ook je hond reageert anders als je een fotoshoot doet bij een fotograaf. Hier komen weer heel andere plaatjes uit. Gewoon ook ontzettend gaaf om te hebben!

11. Bonustip

Denk je nu bij jezelf, nou dat wil ik ook wel. Maar waar begin ik nou? Dat snap ik, toen ik ruim 10 jaar geleden begon met foto’s maken had ik precies dezelfde struggles. Maar ik heb ook heeeeeel veel dingen geleerd, tips, tricks en die kennis wil ik graag met je delen. Ik heb hiervoor zelfs een hele online cursus ontwikkeld zodat je dit op je eigen tijd rustig kunt oefenen. Je krijgt levenslang toegang tot alle modules en werkboeken zodat je het later nog weer eens erbij kunt pakken.

12. Nabewerking

Wil je meteen resultaat zien. Haha snap ik, dat heb ik zelf ook. Een quickfix is natuurlijk zeer welkom. Het blijft natuurlijk oefenen, oefenen en oefenen. Maar er is nog een manier om al sneller resultaat te zien.

Je kunt namelijk mijn bewerkingen downloaden als een preset. “`Wat zeg je een preset? Wat is dat?” een preset is eigenlijk een soort filter die jij over je gemaakte foto kunt doen. Maar niet een standaard filter, nee…Het is een preset die ik ook gebruik voor mijn professionele fotoshoots en andere fotoopdrachten. Jij hoeft dus niet het wiel opnieuw uit te vinden. Je kan investeren in een goede preset, zodat jij je foto’s een perfecte nabewerking kunt geven in Lightroom voor zowel mobiel als desktop.

Dark Brown Preset | by Pet Studio

24.99

Vergeet je trouwens niet in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan pak jij meteen de 10% korting op je eerste bestelling!

Heb je nog vragen, je kan me altijd een berichtje sturen!

Over mij

Hi, ik ben Sanne! Ik heb inmiddels al meer dan 10 jaar ervaring als hondenfotograaf en nu leer ik jou alle tips & tricks om zelf die mooie foto’s te leren maken van je hond!

Voor jou!

Ik heb een aantal super leuke online producten en cursussen ontwikkeld om jou verder te helpen met honden(fotografie) en Instagram!

ONLINE CURSUSSEN

smartphone fotografie

hondenfotografie

binnenfotografie

NABEWERKING

PRESETS

ONLINE PRODUCTEN

FOTO OPDRACHTEN

CONTENT KALENDER

MEER BLOGS

Wil je meer blogs lezen over honden & lifestyle? Op BelleFae.nl kun je allerlei gezellige blogs lezen en inspiratie vinden over honden & lifestyle.

Meer blogs & tips over hondenfotografie

OOK LEUK OM TE LEZEN..

KLIK OP EEN BLOG OM DE TIPS TE LEZEN

FOTOGRAFIE TIPS

Zo maak je mooie bloemenfoto’s van je hond

FOTOGRAFIE TIPS

10 tips om je hond op de foto te zetten

HONDENFOTOGRAFIE

9x Ergernissen van een hondenfotograaf

×