Balletjes gooien voor je hond?

18 jun 2018

Even een balletje gooien zodat je hond er lekker achteraan kan rennen.. Heel veel mensen doen het, maar is het wel zo goed voor je hond?

Ik hoor vaak dat het eigenlijk heel slecht is voor de gewrichten van je hond, omdat ze hele onverwachte en snelle bewegingen maken en stoppen om de bal te pakken. Toch hoor ik veel mensen zeggen dat ze een balletje gooien voor hun hond. Ik moet zeggen dat ik het zelf nooit deed omdat ik er geen geschikte hond voor dacht te hebben. Ik bedoel, een Saluki.. Die gaat toch niet achter een bal aanrennen? En al helemaal niet terugbrengen natuurlijk, dan kan ik zeker zelf die bal steeds weer ophalen. Nee, een Saluki is bedoelt voor de renbaan, coursing en jagen.

Maar nu merken we dat Zahra toch echt wel wat uitdaging nodig heeft tijdens een wandeling om ook echt even te rennen. Als we gewoon met haar in het bos lopen is ze heerlijk aan het wandelen en snuffelen. Maar rennen doet ze dan niet, tenzij we een vriendje voor haar meehebben die samen met haar kan rennen. Aan Sammy & Isa heeft zij hierin geen geschikte partij natuurlijk. Nu is Zahra prima tevreden met gewone wandelingen, maar we willen Zahra graag wat beter in haar spieren en vet/vel hebben.

En om haar dan toch wat meer te stimuleren en uit te dagen wilde ik het proberen met een bal. Maarja.. Dan was de vraag, gaat ze wel achter zo’n bal aan? Hoe reageert ze daarop? In de tuin vindt ze het geweldig om te spelen met knuffels en daarmee rond te rennen. Maar in het bos? We hadden voor het eerst zo’n werpstok gekocht met een tennisbal. Haha, ook leuk. Mijn man dacht meteen even heeeel ver te gooien met dat ding! Raad eens wat hij daarna kon doen? De bal ergens midden uit het bos vissen, haha. Die bal ging een totaal andere kant op dan hij dacht. Even wennen en oefenen en nu lukt het prima haha.

De blog is vernieuwd & verplaatst!

w w w . B e l l e F a e . n l

Lifestyle blog over honden, moederschap & meer!

En Zahra? Die ging meteen op volle snelheid achter die bal aan, rent er vervolgens keihard voorbij omdat ze veel te snel ging, keert om, pakt de bal nu wel en komt met de bal in haar bek weer terug rennen! Yes! Het werkt! We hebben in ieder geval iets gevonden waarmee we Zahra even kunnen laten rennen in het bos. Daarnaast natuurlijk gewoon lange losloop wandelingen, spelen met Noortje en fietsen gaan we ook oppakken.

Maar een balletje gooien voor je hond is niet goed voor ze.. Waarom dan toch doen? Hoe kun je dit redelijk ‘veilig’ doen?
Het is vooral slecht voor de gewrichten en spieren van je hond als ze er heel wild achteraan gaan en abrupte bewegingen maken. Er zijn dus wel wat dingen waar je rekening mee kunt houden. En verder moet je ook vooral naar je hond kijken, hoe doet jouw hond het met de bal? Wild? Moet je het begeleiden? Of kan het prima zo?  Waar kun je rekening mee houden? Het belangrijkste is dat de hond zo rustig mogelijk de bal probeert te pakken. Dus let op hoe je de bal gooit. Rollen/laag bij de grond is het beste zodat de bal niet alle kanten op kan stuiteren. Een bal die niet stuitert is dus beter dan een stuiterende bal. Kijk ook naar de ondergrond waar je hond op rent. Je kunt je hond beter niet op asfalt of hele harde ondergronden laten rennen, maar kies voor een wat zachtere ondergrond. Ook is het beter om niet té vaak te gooien, maar hou het bij een paar keer. Je hond volledig afmatten achter de bal aan is niet zo’n goed idee. En met een jonge hond moet je natuurlijk sowieso rustiger aan doen. En wat je uiteraard niet moet vergeten is een goede warming up & cooling down.

“Een bal die niet stuitert is dus beter dan een stuiterende bal.”

Als ik kijk naar Zahra dan kunnen we voor haar het beste zo ver mogelijk, laag bij de grond gooien. Dan kan zij een enorme sprint maken en rent ze zo netjes mogelijk. Ze rent dan over het algemeen eerst de bal voorbij omdat ze veel te snel is en rent dan weer terug om de bal te pakken en naar ons toe te rennen. En als Zahra met Noortje rent en speelt maakt ze trouwens veel idiotere bewegingen.. Of als ze met coursing de ‘prooi’ te pakken hebben.. Alleen is dat natuurlijk minder vaak ‘stoppen’ om de prooi te pakken. En Zahra vindt het heerlijk om te rennen, dat heeft ze nodig. Ik vind het belangrijk dat het veilig is voor Zahra, maar ik vind het ook belangrijk dat ze een gelukkig leven heeft. En dat is ze niet zonder dat ze af en toe eens flink kan rennen. Het komt er dus op neer dat je vooral moet kijken naar je hond en hoe je gooit, is dit goed voor je hond op deze manier? Hoe reageert je hond? En alles met mate denk ik 🙂

Gooi jij met balletjes voor je hond? Hoe reageert jouw hond erop? Of doe je iets anders?

Belle Fae.nl | Lifestyle blog over honden, moederschap & meer!

Over mij

Hi, ik ben Sanne! Ik heb inmiddels al meer dan 10 jaar ervaring als hondenfotograaf en nu leer ik jou alle tips & tricks om zelf die mooie foto’s te leren maken van je hond!

Voor jou!

Ik heb een aantal super leuke online producten en cursussen ontwikkeld om jou verder te helpen met honden(fotografie) en Instagram!

ONLINE CURSUSSEN

smartphone fotografie

hondenfotografie

binnenfotografie

NABEWERKING

PRESETS

ONLINE PRODUCTEN

FOTO OPDRACHTEN

CONTENT KALENDER

MEER BLOGS

Wil je meer blogs lezen over honden & lifestyle? Op BelleFae.nl kun je allerlei gezellige blogs lezen en inspiratie vinden over honden & lifestyle.

Meer blogs & tips over hondenfotografie

OOK LEUK OM TE LEZEN..

KLIK OP EEN BLOG OM DE TIPS TE LEZEN

FOTOGRAFIE TIPS

Zo maak je mooie bloemenfoto’s van je hond

FOTOGRAFIE TIPS

10 tips om je hond op de foto te zetten

HONDENFOTOGRAFIE

9x Ergernissen van een hondenfotograaf

×