Hoe gaat zo’n fotoshoot bij Pet Studio?

19 jan 2016

 

Een veel gestelde vraag, hoe gaat zo’n fotoshoot nou? Vandaag probeer ik jullie mee te nemen in een fotoshoot bij Pet Studio en hoe anderen dit ervaren.

Een fotoshoot is iets dat je een keer meegemaakt moet hebben, het is een hele ervaring. Niet alleen voor jou natuurlijk, maar ook voor je hond. Voor een puppy is het meteen聽goede socialisatie, de pup maakt allerlei andere situaties mee. Maar vaak spoken er nog allerlei vragen in je hoofd, of ben je er van overtuigd dat een fotoshoot met je eigen hond niet gaat werken.. Want die gaat toch nooit zo mooi zitten? Hij luistert helemaal niet goed? Hij is hartstikke bang.. Vandaag probeer ik uit te leggen hoe een fotoshoot gaat en of het inderdaad zo is dat sommige honden niet mooi op de foto komen. Ik probeer een aantal vragen uit te lichten en deze te beantwoorden. Als je nog meer vragen hebt mag je natuurlijk altijd mailen, ik beantwoord het graag.

paulien

Hoe gaat een fotoshoot?
Je hebt je fotoshoot gepland en het is zover. Wanneer je aankomt bij de studio is er meer dan genoeg parkeerruimte op ons eigen terrein, geen gedoe met parkeren dus!
Waarschijnlijk wil je hond na de autorit wel eventjes zijn pootjes strekken en even plassen, dit kan op het veld voor het terrein. Ideaal!

Dan is het tijd om de studio in te gaan. De studio is een afgesloten ruimte waar je hond dus veilig los rond kan lopen. Zo kan hij/zij even lekker wennen, de boel verkennen en kennismaken met mij. Ondertussen kan het baasje een kopje koffie, thee of fris krijgen en maken wij natuurlijk ook kennis. Vaak bespreken we dan ook even hoe het precies gaat en wat de wensen zijn van de klant. Bijvoorbeeld de achtergrond kleur als dit nog niet van te voren afgesproken was.

Wanneer de hond op zijn/haar gemak is beginnen we met foto’s maken. Dit doen we heel rustig zodat de hond hier ook aan kan wennen. De eerste paar minuten verwacht ik nog niet dat de hond zijn beste poses al laat zien, laat hem eerst maar even wennen. Een fotoshoot betekent voor de hond: “Aandacht, speeltjes en snoepjes!” Nou, dat is gezellig voor hem toch? De hond wordt iedere keer rustig op zijn plek gezet en dan proberen we de hond leuk te laten kijken door hem af te leiden. Wanneer hij er even klaar mee is, mag hij even lekker rondlopen en wordt hij natuurlijk uitvoerig beloond. Uiteindelijk, als er genoeg foto’s gemaakt zijn is het nog even knuffeltijd (als de hond dit toelaat natuurlijk, ik wacht altijd af tot de hond naar mij toe komt en kijk hoe hij reageert) want ik wil natuurlijk ook even knuffelen met de modelletjes!

Wanneer jullie weer naar huis gaan, ga ik (als ik tijd heb) meteen foto’s bekijken. Ik ben zelf namelijk ook altijd veel te benieuwd wat het is geworden en veel te enthousiast om de baasjes blij te maken met mooie foto’s.
Als ik tijd heb ontvang je diezelfde dag nog een voorproefje, gewoon omdat ik dat zelf ook leuk vind. De rest van de foto’s ontvang je meestal binnen een week. Het ligt eraan hoe druk ik het heb, soms ontvang je ze de volgende dag al en soms moet je even een paar dagen geduld hebben.
Je krijg dan een link per e-mail. Als je op deze link klikt krijg je een persoonlijke klantenpagina met de foto’s van jouw huisdier(en). Hier staan de foto’s op webformaat met een klein logo, deze mag je op internet zetten en aan iedereen laten zien. Nabestellen kan altijd.

Fotoshootpagina Pet Studio

Hoeveel foto’s krijg ik?
Tja, dit is altijd een lastige vraag. De vraag wordt heel vaak gesteld, maar ik vind het moeilijk te beantwoorden. Ik werk niet met een vast aantal foto’s.
Het ligt er een beetje aan hoe goed het modelletje meewerkt, hoeveel foto’s er gemaakt konden worden etc. Je krijgt altijd alle gelukte foto’s, sommige verschillen niet veel van elkaar, maar toch stuur ik ze. Waarom? Jij bent het baasje, jij ziet wanneer het d茅 foto is. Die keuze kan ik niet voor jou maken. Ook al kijkt de hond misschien maar een fractie anders, voor jou kan het een groot verschil zijn waarin je je hond w茅l optimaal herkent en waarin niet. Veel fotografen kiezen zelf een uit een serie die veel op elkaar lijken, omdat je niets aan veel (bijna) dezelfde foto’s hebt. Ik kies dus bewust om dit niet zo te doen.

Hoeveel foto’s het dan zijn.. Als het normaal gaat zijn het meestal meer dan 40 foto’s. Er zijn uitschieters bij naar boven als het een geboren modelletje is. Als het 茅cht heel moeizaam gaat met het model zullen het minder foto’s zijn. Meestal varieert dit dan tussen de 10-25 foto’s. 聽Het verschilt dus. Ik zal je in ieder geval nooit te kort doen, ik zal doen wat ik kan. Het hangt er gewoon een beetje vanaf hoe de shoot gaat. Ik vind het zelf veel te leuk om veel mooie foto’s te maken en te geven, dus ik zal niets voor je achter houden. Jij blij, ik blij, haha!

Hoe lang duurt een fotoshoot?
Geen tijdslimiet, is het eerste wat ik hierop kan beantwoorden. Ik neem alle tijd voor jou en je huisdier(en). Toch blijft het een lastige vraag, waar geen pasklaar antwoord voor is.
Sommige fotoshoots gaan z贸 makkelijk, dan is het een geboren modelletje, dat je met ongeveer een half uurtje weer buiten zou kunnen staan. Maar soms kost het wat meer moeite. Moet de hond wat langer wennen, of moet je met meer rust en geduld de foto’s maken. Dan kan het ruim een uur of 2 uur duren. Alles kan eigenlijk, we nemen alle tijd. Het is pas klaar als het met rust, liefde en geduld gelukt is.

ervaring ben

“Mijn hond is niet fotogeniek…”聽of聽“Dat lukt nooit met mijn hond hoor..”
Als dit gezegd wordt moet ik van binnen altijd even lachen. Dit wordt best vaak geroepen namelijk, maar uit ervaring weet ik dat het niet zo is. Heel veel mensen zien die mooie foto’s van andere huisdieren en kennen hun eigen hond. Deze is misschien druk of het lukt je nooit zelf om mooie foto’s van hem te maken. Dan wil hij niet mooi kijken of loopt hij naar je camera toe etc.

Ik ben ervan overtuigd dat iedere hond fotogeniek is en dat iedere hond mooi op de foto kan. Het is dan ook nog n贸贸it niet gelukt.
Vaak als iemand dit roept, werkt de hond uiteindelijk nog heel goed mee ook. Baasjes staan vaak versteld van hun eigen hond op zo’n moment. Natuurlijk gaat het ook wel eens lastig inderdaad, maar dan nog lukt het met veel geduld, liefde en ervaring om mooie foto’s van het huisdier te maken. N贸g leuker dus, als er dan gewoon een mooi resultaat uitkomt.

Kortom: Als je dit denkt.. Gooi die gedachte maar gauw aan de kant en probeer het eens, je zult verstelt staan!

petstudio pet studio hondenfotograaf sanne mik

“Mijn hond is heel bang”
Helaas zijn sommige honden inderdaad echt heel bang, dat kan gebeuren. Maar dit hoeft niet meteen een probleem te zijn. Ook bange honden kunnen prachtig op de foto. Dit vraagt alleen om nog wat extra geduld en rust. Ik heb enorm veel ervaring met bange/angstige huisdieren.聽Tijdens een kattenfotoshoot (deze zijn altijd bij de eigenaar thuis) wel eens een aantal聽uur op de grond gezeten om te wachten tot de kat tot rust kwam. Deze kat was en贸rm bang, maar de eigenaar wilde heel graag mooie foto’s van het diertje als herinnering. Uiteindelijk hebben we het met enorm veel rust, geduld en liefde voor elkaar gekregen om een aantal mooie ontspannen foto’s te krijgen. Dit is wel een uitzonderlijke situatie natuurlijk, meestal zijn huisdieren niet z贸 bang.

Ik weet hoe ik met bange huisdieren om moet gaan en ben van mijzelf heel erg rustig en voorzichtig. Ik zal nooit een onverwachte beweging maken bij huisdieren, of een zomaar een eng geluid maken of wat dan ook.
Met elke beweging houd ik rekening met het dier, zodat deze niet zal schrikken.

Meestal, wanneer je het in alle rust probeert en het dier niet te veel dwingt zal het geen groot probleem zijn. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat ik iets zal doen wat de hond niet zal willen, we bekijken altijd samen聽wat het beste voor de hond is. En als het 茅cht niet gaat, dan gaat het niet natuurlijk. De hond gaat voor. Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.

Moet ik iets meenemen?
Niks moet, ja het modelletje, haha. Nee hoor, in principe hoef je niets mee te nemen of voor te bereiden. Wel kan het handig zijn om iets mee te nemen waar je hond op reageert. Bijvoorbeeld een speeltje/knuffeltje of wat lekkers. In de studio hebben we natuurlijk ook wel wat dingetjes, maar soms is een hond extra gefocust op een eigen speeltje of eigen snoepjes. Dan is het handig om dat mee te nemen.

Kan ik samen met mijn hond(en) op de foto?
Momenteel gaat dat wat lastig. Op dit moment is de studio daar niet echt geschikt voor. We zijn bezig met aanpassingen dat dit in de toekomst wel zal kunnen, maar dat is nu dus nog niet zo.
Ik doe het wel eens, samen met de baas op de foto. Maar vaak is dit met wat kleinere hondjes. Dan kan de eigenaar de hond optillen en over zijn/haar schouder laten kijken bijvoorbeeld. Dit levert mooie foto’s op, maar met een Duitse Herder dubbelgevouwen in je nek is wat lastiger haha. Soms is er met wat creativiteit wel wat mogelijk, maar echt fullbody samen met je hond is dus op dit moment lastig. Wanneer je iets zou willen kun je het altijd vragen natuurlijk.

Kunnen mijn honden samen op de foto?
Zoals je aan mijn foto’s kunt zien werk ik vaak met foto’s vanaf de borst. Echte portretten. Ik vind in de studio de kop van een hond het mooist uitkomen. Een hond komt fullbody pas tot z’n recht in de natuur, vind ik.
In de studio kun je juist zijn expressie en ieder detail van een prachtige hondenkop terug laten komen in een foto. Daar kies ik over het algemeen voor individuele portretten, zodat iedere hond optimaal tot zijn recht komt op de foto. Meerdere honden tegelijk is altijd lastiger. Kijkt de een, kijkt de ander niet, etc. Veel honden worden ook wat onzeker als er een andere hond naast hem zit en er van beide honden wat gevraagd wordt. Je kunt ze niet precies uitleggen wat ze moeten doen dus dit maakt het vaak ingewikkelder als je twee honden wil vertellen wat ze moeten doen.

Wat wel vaak gedaan wordt, als mensen meerdere honden hebben. Is deze portretfoto’s in een voegen voor aan de muur, dit kan ik in opdracht voor je doen.
Meestal kiezen de baasjes er uiteindelijk voor om van iedere hond de mooiste portretfoto op het zelfde formaat 聽en dezelfde achtergrondkleur aan de muur te hangen, zodat er wel eenheid in stijl is en iedere hond eruit springt.

afdrukmeerderehonden

Waarom Pet Studio?
De foto’s draaien 茅cht om de hond. Niet teveel poespas eromheen. Nee, de hond is het middelpunt van de foto en daar word je oog naar toe getrokken. En je wil toch een fotoshoot van je hond om prachtige foto’s van hem of haar te hebben? Een foto waar je je hond echt in herkent, alsof hij zo uit de foto kan stappen. Een foto precies zoals hij of zij 茅cht is. Sprekend, haarscherp, betaalbaar en professioneel.

Ik neem alle tijd. Of het nou 4 uur duurt, of een half uurtje. Er is geen tijdslimiet. Het blijven dieren, je kunt nooit voorspellen hoe het gaat. Sommige dieren hebben wat meer tijd nodig, dat is prima. Ik kijk naar de hond, niet naar de klok. Het gaat mij erom dat de hond zich op zijn of haar gemak voelt en er prachtige foto’s gemaakt kunnen worden waar de hond ontspannen op staat.

Wil je meer informatie over een fotoshoot? Stuur me gerust een mailtje, ik beantwoord je vragen graag.

BewarenBewaren

Over mij

Hi, ik ben Sanne! Ik heb inmiddels al meer dan 10 jaar ervaring als hondenfotograaf en nu leer ik jou alle tips & tricks om zelf die mooie foto’s te leren maken van je hond!

Voor jou!

Ik heb een aantal super leuke online producten en cursussen ontwikkeld om jou verder te helpen met honden(fotografie) en Instagram!

ONLINE CURSUSSEN

smartphone fotografie

hondenfotografie

binnenfotografie

NABEWERKING

PRESETS

ONLINE PRODUCTEN

FOTO OPDRACHTEN

CONTENT KALENDER

MEER BLOGS

Wil je meer blogs lezen over honden & lifestyle? Op BelleFae.nl kun je allerlei gezellige blogs lezen en inspiratie vinden over honden & lifestyle.

Meer blogs & tips over hondenfotografie

OOK LEUK OM TE LEZEN..

KLIK OP EEN BLOG OM DE TIPS TE LEZEN

FOTOGRAFIE TIPS

Zo maak je mooie bloemenfoto’s van je hond

FOTOGRAFIE TIPS

10 tips om je hond op de foto te zetten

HONDENFOTOGRAFIE

9x Ergernissen van een hondenfotograaf

×