Hondengeur in huis? Wat nu?

9 mrt 2020

Naast dat honden een verrijking van je leven kunnen zijn, brengen ze soms ook wat nadelen met zich mee. Denk aan je mooie bank, is die ineens bedolven onder het hondenhaar? Of heb je ineens een viezige hondengeur in huis? Je huishouden heeft een stuk meer aandacht nodig als je honden (en/of kinderen) hebt. Of misschien ruik je het zelf bijna niet meer, maar gruwelt je visite van de hondenlucht in huis?

Als ik zelf ergens een hekel aan heb, is het een vies en stinkend huis door de honden. Ik wil niet dat ons bezoek last heeft van onze honden en hun bijbehorende haren, luchtjes en modderpoten. Betekent dat dan dat onze honden geen deel van ons gezin zijn? Jawel hoor, natuurlijk wel! Betekent dat, dat ik iets meer aandacht besteed aan sommige aspecten in het huishouden? Ja, dat absoluut!

Stinken alle honden?

Het verschilt heel erg per hond/ras of ze een sterke geur bij zich hebben. Wij hebben gelukkig honden die je eigenlijk nooit ruikt, maar daar hebben we ook rekening mee gehouden met de aanschaf. De meeste Chihuahua’s ruik je sowieso amper, dat scheelt. Maar toen wij op zoek gingen naar een grote hond, wilden we ook een frisse en schone hond die geen enorme hondengeur zou hebben. Nou dat is gelukt, de Saluki staat erom bekent dat het een hele schone en frisse hond is. Zahra ruik je bijna nooit. Natuurlijk ruik je onze honden ook wel een beetje als ze net in de regen hebben gelopen, maar daarnaast bijna nooit. Helaas heeft Zahra wel een slecht/vies gebit, dus ze ruikt soms wel uit haar bek. Maar die houdt ze toch bijna altijd dicht haha!

Hoe kan dat dan? Wat zijn de oorzaken van de hondengeur?

Het kan heel veel verschillende oorzaken hebben, het is ook deels afhankelijk van het ras en formaat van je hond. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Formaat van je hond
 • Vachttype (langharige honden ruik je vaak meer)
 • Gevoeligheid voor gezondheidsproblemen of medicijngebruik
 • Gezondheidsproblemen zoals oorontsteking, gebitsproblemen etc.
 • Voeding
 • Temperatuur: Als de hond het warm heeft, zul je hem ook meer ruiken
 • Angst: Honden gaan vaak meer verharen en stinken bij angst
 • En uiteraard: een natte hond

De blog is vernieuwd & verplaatst!

w w w . B e l l e F a e . n l

Lifestyle blog over honden, moederschap & meer!

chihuahua hondengeur stank stink hond lucht parfum tips huis huishouden interieur pet studio honden blog hondenblog hondenblogger

Tips: Wat kun je doen tegen de hondengeur?

Het is natuurlijk belangrijk om te achterhalen waarom de hond stinkt, is er een medische reden? Sluit dat eerst uit. Maar er zijn ook een hoop andere tips waarmee je een eventuele hondengeur in je huis te lijf kunt gaan!

 • Droog je natte hond na de wandeling meteen af
 • Goede vachtverzorging: Borstel je hond regelmatig (maar niet te vaak), hou de hondenborstels ook schoon zodat je niet iedere keer met de oude huidschilfers er weer doorheen gaat. Ook kun je je hond wassen als het nodig is, met een speciale hondenshampoo. Een goede shampoo is hierin wel erg belangrijk, anders kun je de huid juist aantasten. Ik hoef onze honden eigenlijk nooit te wassen, teveel wassen is ook niet heel goed voor de hond/huid/vacht.
 • Oren schoonmaken: Vooral in flaporen gaat nogal wat oorsmeer en vuil zitten. Honden met hangende oren zullen ook eerder oorproblemen krijgen. Het is dus belangrijk om dit af en toe schoon te maken. Ik maak bij Zahra af en toe met een babydoekje zonder parfum haar oortjes schoon. Maar wel alleen het deel dat ik kan zien aan de oppervlakte, zodat ik in het veilige gedeelte blijf. Oren zijn vaak een reden van stank, dus dit is een belangrijk punt!
 • Verander van voer: Mocht je hond nou stinken is het misschien een idee om te wisselen van voeding. De voeding heeft een erg groot aandeel in de vacht, huid en geur van een hond. Het kan zijn dat je hond misschien (licht) allergisch is voor een ingrediënt. Maar een keer op zoek gaan naar een goede, andere voeding is geen slecht idee als je je hond erg ruikt. De vacht hoort te glanzen, gezond aan te voelen en de hond hoort niet heel erg te stinken. Je hond kan natuurlijk ook slechte ontlasting of last van winderigheid hebben van verkeerd voer. Weet je niet precies wat je kunt veranderen? Neem dan contact op met een dierenarts of voedingsdeskundige.
 • Was de mandjes van je hond. Dit is echt een grote bron van hondengeur! Ik probeer sowieso wel regelmatig de mandjes te wassen, maar laatst dacht ik ineens: “Hee, Isa begint wat te ruiken? Hoe kan dat?” Het bleek tijd te zijn om de mandjes te wassen. Daarna was het weer klaar, dus dat is een heel belangrijk ding! Een vieze, stinkende mand betekent een wisselwerking tussen de geur van je hond en de mand die steeds maar erger wordt: wassen die handel dus!
 • Ventileer je huis goed

Er zijn ook nog een hoop andere tips zoals: luchtverfrissers in huis, planten in huis die de lucht zuiveren, kruidenplanten in huis, interieur parfums, geurkaarsen, de vacht licht insmeren met appelazijn.

Als de basis schoon is…

Stap 1 is natuurlijk ervoor zorgen dat je huis gewoon schoon is en je hond gezond en goed verzorgd. Stofzuig regelmatig, dweil regelmatig, maak schoon met lekker ruikende en ontsmettende schoonmaakmiddelen. En was de mandjes van je honden dus regelmatig. Is alles schoon en fris? Doe dan af en toe een lekkere geurkaars aan of zet van die geurstokjes oid in huis. Het is fijn om een frisse, schone geur in huis te hebben.

Een paar jaar geleden kwam er een joekel van een Oud Duitse Herder bij mij in de studio. Normaal gesproken ruik je dan wel een hond, maar deze rook zó lekker. Alsof de hond net van de kapper kwam, echt heerlijk. Dus ik heb haar meteen gevraagd wat ze in zijn vacht deed natuurlijk. Dat was deze Pet Silk Rainforest Leave In ConditionerDeze heb ik toen ook gekocht, het rook zo lekker. Dus heeeeel af en toe spuit ik een heel klein beetje van deze Pet Silk Leave In Conditioner op de hondjes. Maar 1 of 2 per hond en ik gebruik het ook helemaal niet als Leave In Conditioner, haha. Ik gebruik het gewoon heel af en toe als een soort parfum. Maar dan ruiken ze wel heerlijk! Vooral als ze in de regen hebben gelopen voor er visite komt is dat ideaal!

Ik ben blij dat je onze honden in ieder geval bijna nooit ruikt in huis! Hoe zit dat bij jullie? Ruik je je honden? Heb je tips? Wat doe je eraan? Of maakt het je niets uit, dat kan natuurlijk ook!

Belle Fae.nl | Lifestyle blog over honden, moederschap & meer!

Over mij

Hi, ik ben Sanne! Ik heb inmiddels al meer dan 10 jaar ervaring als hondenfotograaf en nu leer ik jou alle tips & tricks om zelf die mooie foto’s te leren maken van je hond!

Voor jou!

Ik heb een aantal super leuke online producten en cursussen ontwikkeld om jou verder te helpen met honden(fotografie) en Instagram!

ONLINE CURSUSSEN

smartphone fotografie

hondenfotografie

binnenfotografie

NABEWERKING

PRESETS

ONLINE PRODUCTEN

FOTO OPDRACHTEN

CONTENT KALENDER

MEER BLOGS

Wil je meer blogs lezen over honden & lifestyle? Op BelleFae.nl kun je allerlei gezellige blogs lezen en inspiratie vinden over honden & lifestyle.

Meer blogs & tips over hondenfotografie

OOK LEUK OM TE LEZEN..

KLIK OP EEN BLOG OM DE TIPS TE LEZEN

FOTOGRAFIE TIPS

Zo maak je mooie bloemenfoto’s van je hond

FOTOGRAFIE TIPS

10 tips om je hond op de foto te zetten

HONDENFOTOGRAFIE

9x Ergernissen van een hondenfotograaf

×